UDANG MASAK BUTTER


Bahan-bahan yang diperlukan ~

- 1 kg udang besar/udang galah /udang harimau-belah belakangnya
- Minyak
- 250 gm unsalted butter (unsalted tu tak masin okey)
- 5 ulas bawang putih (dah dicincang)
- 6 biji cili api (cincang, jangan pedas sangat nnt tak sedap)
- 8 biji kuning telur (yolk je tau, yang kuning tu)
- 250ml susu cair full cream
- Aji no moto (sikit je)
- Garam
- Gula
- 1 sudu teh sos ikan

Cara-cara memasaknya

Perap udang dengan garam then goreng dalam minyak panas selama 2 minit hingga bertukar warna. Jangan masak sangat lepas tu toskan. Pukul kuning telur dan susu hingga kembang-kembang :P Panaskan kuali masukkan mentega dan biarkan mentega tu cair perlahan-lahan. Tumis bawang putih hingga kuning dan masuk cili api then kacau. Masukkan bancuhan telur dan kacau hingga dah mula pekat, masukkan daun kari, sos ikan, udang goreng, gula, garam dan serbuk perasa. Kacau hingga bersarang dan garing. Kalau nak lebih bersarang, petuanya kuali itu kena betul2 panas. Toskan kejap hilangkan minyak-minyak tu semua. Alihkan ke pinggan dan hidangkan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan